In de kelder

Geplaatst op

Nu het oogsten bijna voorbij is, alleen nog spruiten, boerenkool en prei bij mij, duiken we regelmatig de kelder in. Wat ligt en staat daar zoal? Naast de gebruikelijk rommeltjes staan daar jammen, sappen, potten met passata van tomaten, aardappels om op te eten en kleinere als poters voor volgend jaar, lege potten, druivensap, want het was een uitstekend druivenjaar, stoofperen, appelmoes, groene hokkaido-pompoenen die je wel tot mei kan bewaren en een droogoventje. Er is nog veel meer mogelijk op bewaargebied. Er zijn nog maar weinig mensen die veel wecken, maar de potten kent iedereen. Fermenteren komt wel voorzichtig terug van weggeweest. er is meer dan zuurkool. O ja, ik vergeet de vriezer, maar eerlijk gezegd is die heel klein en we gebruiken die niet veel, behalve voor bonen en erwten.

In de tuin zijn nog volop verse houtachtige kruiden, de meeste bladplanten sterven af. Wel heb ik veel zaad gewonnen; in het tuinhuis hangen overal emmers met plantendelen, staan ladenkastje met zaden, dunne stoffen zakken met zaden die nog moeten drogen.En ik ben nu al extra kweekpotjes aan het verzamelen voor volgend jaar. Omdat er ook een siertuin is staan de canna’s vlak bij het huis opgepot te wachten op de eerst vorst, ook de dahlia’s. De rest van de niet winterharde planten is al en paar weken binnen. Er komt vast nog vorst, maar misschien duurt dat tot januari. Heeft u keldervoorraadfoto’s? Stuur maar door, dan maken we een leuke verzameling op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *