Aan de rand

Geplaatst op

Lokatie: Rhederweg, Bellingwolde

Wij wonen op een perceel van 7000m2 met ons gezin met 3 kinderen. Een mooi stukje veengrond aan de rand van Nederland. Hier maken we gebruik van permacultuur principes om een duurzaam, natuurlijk systeem aan te leggen, waarbij ons leven en wat we als mens nodig hebben zo veel mogelijk samenvloeit met de natuurlijke omgeving. Hierbij proberen we rekening te houden met mogelijke toekomstige gevolgen van een veranderend klimaat. 

Zo zijn we, naast een aantal onconventionele aanpassingen aan ons huis, bezig met de aanleg van een grote moestuin, waarbij we ons naast eenjarige- ook willen richten op meerjarige gewassen. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet voor de aanleg van een voedsel moeras. 

Wij kiezen voor deze benadering, in plaats van het meer gangbare voedselbos, omdat dit beter aansluit bij de natuurlijke eigenschappen van veengrond. Middels dit project willen we onderzoeken welke functionele en eetbare soorten er op deze nattere grond groeien. Naast het feit dat wij dit zelf interessant vinden, en te zijner tijd natuurlijk graag genieten van de oogst, zijn we ook van mening dat dit een relevant onderzoek is. Om middels het huidige agrarische systeem in veengebieden voedsel te kunnen produceren moet het grondwaterpeil kunstmatig laag gehouden worden, waardoor het veen inklinkt en er broeikasgassen vrijkomen. Bovendien gaat, door de eentonige monocultuur-benadering, de biodiversiteit sterk achteruit. 

Lieke, Michiel;
Julan, Lena en Zoë

Eén antwoord op “Aan de rand”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *