Revitalisatie Dorpsschooltuin Vriescheloo

Geplaatst op

Ook een project. Een wat verwaarloosde tuin die als schooltuin functioneerde. Op een prachtige plek midden in het dorp.

Het is nu oktober, dus een mooi moment om alles weer op te knappen voor een nieuw seizoen. Eerst alles wat te hoog is maaien met een cyclomaaier, een gewone rotatiemaaier kan zoiets niet. Daarna de tuin laten frezen door een boer. Weliswaar met een nogal zware trekker, maar dat is even handig en eenmalig. Alles is nu losjes en gemakkelijk te schonen. Dat doe ik door uitharken, dat is oppervlakkig los onkruid wegharken met een steeds omhooggaande beweging. Egaliseren en waar niet gefreesd is uitvorken.

Links een plan voor alle bedden dat met touw, stokjes en meetlint is uitgezet. We zijn nu al zover dat overal 4cm gemeentelijke compost ligt dat we om de hoek konden ophalen, een gelukje. De bedden zijn voor de kinderen 90 cm breed gemaakt i.p.v. de gebruikelijke 1m20 en de paden met een 60 cm brede wals gerold, aangestampt en geharkt en weer gewalst.

Uitvorken…

Echt vervelend in een tuin zijn wortelonkruiden: die bruinige van zevenblad moeten echt altijd in zijn geheel verwijderd worden. Elk halve cm wortel loopt weer uit. Op de composthoop gaan ze wel dood. Die witte slierten met veel internodiën (kleine donkere verdikkingen)zijn van de grassoort ‘kweek’. Zelfde recept: weg ermee met wortel en blad. Daarom nooit een spa gebruiken maar een spitvork.

Kweek met wortels. Naast dit onkruid veel melde. Helaas al in zaad geschoten. Dus we blijven schoffelen tot in december. Als je zo’n vals zaadbed goed schoonhoud heb je daar een jaar lang plezier van.

Later meer over het teeltplan. Ook die van Sellingen en Veelerveen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *