Actuele projecten

Geplaatst op

Het landje dat we nu bewerken in Veelerveen gaan we dus verlaten. Waarschijnlijk inwisselen voor een even groot stuk aan het kanaal in Veelerveen. Nu grasland, maar dat is de beste basis om een voedseltuin te beginnen als je de grond op de juiste manier omzet. Het is nu bijna oktober dus als het goed is kunnen we komend voorjaar starten met zaaien en planten. Hierover in een volgende blog meer details.

Het tweede project is de dorpsschooltuin in Vriescheloo. Prachtige locatie naast de molen waar een boer, tevens ouder op de school voor ons inmiddels gefreesd heeft. We hebben al het het te hoge gras met de cyclomaaier kort gemaakt omdat de gewone rotatiemaaier daarop vastliep. Ik ga contact zoeken met een goede fruitbomensnoeier om te kijken wat er moet gebeuren. De appels en peren doen het redelijk tot goed, maar de kersen zijn nu al hun blad kwijt. Gaan die dood door de droogteperiodes of is de grond niet goed? 

Het derde project is in Sellingen waar we een behoorlijke lap grond aangeboden hebben gekregen. 3000m2. Zelfs skal gecertificeerd. Daar gaat iemand anders met verstand van zaken de tuin leiden en inmiddels zijn er tien vrijwilligers geworven om te helpen. Voorlopig doen we zoveel mogelijk met gesloten beurzen: als je er helpt, dan mag je ook groentes oogsten en meenemen. Het tuinopperhoofd gaat de zaden doneren en mag daarvoor meer oogsten en het teeltplan bepalen, natuurlijk in overleg met alle andere vrijwilligers.Prima deal.

Mijn vierde project is privé: namelijk mijn eigen siertuin en moestuin. Ook die moeten netjes bijgehouden worden. Zie degoeje.nl Kortom, voor mij nu wel genoeg taken zo.

Klusjes van de week:

Pompoenen kunnen al geoogst worden of gedeeltelijk nog laten rijpen. 

Jonge aardbeienplanten kunnen opnieuw gepoot worden op rijtjes.

Tomaten kunnen ontpit worden en gedroogd op keukenpapier om volgend jaar te zaaien.

Tomaten leeglepelen en de zaden met wat slijm op drie loagen keukenpapier nachtje laten drogen en labelen. Droog en donker opbergen.

Boekweit kan geoogst worden. Ik vraag me nog af wat ik met al dat zaad ga doen: gedeeltelijk gebruiken voor herzaai, want naast de opbrengst is het gewoon een fantastische goede bijenplant. Maar misschien ga ik ook boekweitmeel maken. Datzelfde geld voor de Japanse haver die nu in bloei staat en misschien voor de vorst nog afrijpt. De winter overleeft dit gras niet, wat ook de bedoeling is als goede groenbemester.

En verder ben ik paden aan het uitzetten en egaliseren in de schooltuin. Er wordt door het waterschap een handpomp geplaatst in het midden. Volgende week eens kijken wat we voor de school kunnen betekenen.

Veel touwtjes en paaltjes en een lange rolcentimeter zijn handig voor dit werk. Met een lusje om dit pootstokje teken ik een cirkel.

De teeltbedden zijn 1.20m breed met daartussen 30cm brede aangestampte paden. (houtsnippers gaan teveel de border in met kindervoetjes, gras is te bewerkelijk.) Het hoofdpad en de middencirkel met handpomp worden wel van gras, of misschien klinkers.

Met 22 bedden kunnen we ruimschoots een 12 bedden schema aanhouden, met aparte vakken voor aardbeien (C en D) en pompoenen (A en B). E en F worden gevuld met uitbundige bloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *