Wat te doen

Geplaatst op

Nee dit ben ik niet op het plaatje, zo’n trekker zou in vijf minuten mijn grond platrijden. Ik leg zo uit waarom dan dit plaatje. Het gras is na het vierde rondje handmatig schoffelen aardig onder controle. Ondanks dat het helemaal gefreesd is komt er toch na wat buien eerder gezaaide boekweit alsnog op. Zal ik nu ook al japanse haver gaan zaaien?

Ik ben bij bioboer Harry Luring langs geweest om hem de hemd van het lijf te vragen. Ten eerste over het advies. Hij heeft opmerkingen en tips: 30 cm onderwerken is veel te diep als je eenmaal op gang bent. Hij zaait bijv. 4 cm diep en egt dan op 2 cm met een heel precies instelbare eg met 7 rijen fijne veertanden, meer ijzerdraadjes die als het ware de grond losharken en daarmee de jongste kiemplantjes, nog voor ze kiemblaadjes hebben loswerken. Vandaar dat ik dit plaatje er bij zocht, het ding is een soort kruising tussen een eg, cultivator en weidebeluchter. Hoe dan ook. Harry zaait vaak in combinaties, wat het ene gewas met bijv. penwortels doet, het perforeren van diepere grond doet een ander gewas in de breedte. Het gaat tenslotte om de bodem. Dus alle bewerkingen zijn tot 5 cm diep om geen schimmels verloren te laten gaan, en daarnaast moet het land zo begroeid mogelijk blijven. Hij zaait bijvoorbeeld al klaver tussen het graan dat minder hard groeit en in de schaduw van de halmen klein blijft, maar zodra het graan gemaaid is snel uitgroeit als stikstofbemester.

Het doorwerken van groenbemesters als mulch/compostlaag doet hij het liefst met een klepelaar voor de trekker die alles fijnhakt, en een gewone frees, op 5 cm afgesteld achter de trekker. Alle grondbewerking doet hij in het voorjaar, nooit in de herfst. Hij geeft me mee om nu meteen al groenbemesters te zaaien. Hoe eerder alles groen is hoe beter. Bovendien moet je een zekere mate van onkruid accepteren.

Maar wat te doen nu ik gehoord heb dat de eigenaren binnen drie jaar alles verkopen? Een investering van duizend euro of meer is dan niet zinvol. Ik wacht af of ze misschien dit stukje willen verkopen, en ondertussen ga ik, ik moet zeggen we, want we zijn nu met zijn vieren bezig, toch vast op zoek naar andere grond. Gemeente, staatsbosbeheer of een particulier die langer wil pachten, we gaan het zien…in ieder geval heb ik al een ander stuk land aangeboden gekregen alleen wat verder weg. Beetje een domper even, maar beter nu dan dat er al van alles op groeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *