Rein woont in Veelerveen, en heeft al zijn hele leven een passie voor tuinieren. Hij heeft thuis een mooie sier- en moestuin. Hij doet van alles maar is vooral gefocust op voedseltuinen, landschap, wilde planten en natuur in het algemeen. Hij vindt het belangrijk om iets met zijn idealen te doen en heeft een flink netwerk opgebouwd. En daar is de connectie met Didi Dresscher. Ook zo’n netwerkster die woont in Sellingen. Beide zijn nauw betrokken of leiden een voedseltuin en andere projecten. Didi is secretaris van GroenLinks Westerwolde en een voorvechtster voor ecologisch eten en leven. Samen hebben ze vanuit een werkgroep landbouwtransitie deze stichting en website opgezet. Zij willen samen mensen stimuleren zich aan te sluiten bij hun idealen want ook hier is een alternatief voor de gangbare landbouw.
De stichting heet Voedseltuinen Westerwolde. Daaronder verstaan we bestaande en nieuw op te richten moestuinen of voedseltuinen, maar ook voedselbossen of tussenvormen, die lokaal leveren en ideologisch van aard zijn. Dat wil zeggen dat het voorbeelden moeten zijn van hoe een landbouwtransitie er uit zou kunnen zien. Kleinschalig, biologisch, met versterking voor de biodiversiteit en lokaal leverend.
Dankzij de inzet van vrijwilligers met een minimum aan geldelijke middelen omdat zij arbeid tegen groente en fruit ruilen. Wij, Didi Dresscher en Rein de Goeje, hebben elkaar ontmoet bij een werkgroepje van GroenLinks over landbouwtransitie. We wilden niet alleen praten maar ook iets concreets doen. Al snel bleek er behoefte te bestaan bij inwoners om mee te helpen bij een tuin, bij voedseltuinen om helpende handen te werven, om informatie over waar biologische producten te koop zijn. Bovendien biedt het biologisch tuinieren ook mogelijkheden voor educatie en armoedebestrijding. Denk bij dit laatste aan groentes voor de voedselbank. We hebben veel mensen gesproken en tuinen bezocht.
We voelen het als een missie om biologische voedseltuiniers van allerlei richtingen bij elkaar te brengen en projecten op dit gebied te ondersteunen. Maar ook om mensen die graag biologisch eten te gidsen naar plekken waar verantwoord voedsel te verkrijgen is. De stichting is nog jong. In 2024 gaan we voor het eerst zelf voedsel leveren. Dat doen we via drie locaties: Voedseltuin ’t Landje in Sellingen (3000m2), Voedseltuin Spetsehoeve in Veelerveen (2000m2) en de dorpsschooltuin Vriescheloo (1000m2) Andere voedseltuinen en -voedselbossen volgen wij en werken we mee samen. We participeren o.a. in de voedselcoöp/groenedeelderij en de keutergroep van voedselbos het Meezenest. Verder houden we ons niet precies aan de bestuurlijke grenzen, maar is het meer het gebied Westerwolde een wat daar dicht bij ligt zoals Onstwedde en ter Wupping.
Activiteiten
1. Het aanbieden van een (online) platform
2. Het organiseren van ontmoetingen op locatie
3. Uitwisseling van kennis en middelen
4. Advies bij financiële ondersteuning
5. Voedseltuinen oprichten met behulp van vrijwilligers uit Westerwolde.
6. Lokale biologische producten verkopen of schenken aan mensen met weinig geld, bijvoorbeeld via de voedselbank of activiteiten van het welzijnswerk zoals samen aan tafel.
Beleidsplan
Het doel van de stichting is het initiëren, stimuleren en faciliteren van voedseltuinen en voedselbossen in de gemeente Westerwolde en omstreken.
De stichting adviseert of faciliteert projecten met subsidies, geeft informatie en probeert vraag en aanbod van diensten en producten te koppelen. Prioriteit hebben projecten die de gemeenschapszin bevorderen en/of armoede bestrijden. De projecten moeten duurzaam en biologisch zijn, dus er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de natuurlijke kringloop blijft zoveel mogelijk gesloten. De projecten staan mede ten dienste van biodiversiteit, wat zich uit in een beplanting die het inheemse dierenleven ten goede komt. Uitgesloten zijn projecten die uitsluitend commercieel werken.
De stichting heeft een bestuur bestaande uit tenminste een voorzitter en penningmeester / secretaris. Zij leggen jaarlijks verantwoording af over beleid en financiën aan de donateurs. Zittende bestuursleden stellen bij aftreden opvolgers aan. De stichting wordt opgeheven als er een jaar lang geen donaties of subsidies meer zijn of als er geen opvolgende bestuursleden meer gevonden kunnen worden. Het eventuele vermogen wordt daarbij gedoneerd aan een ideëel doel dat aansluit bij de doelen van de stichting.
Inkomsten bestaan uit donaties en subsidies. Deze worden aangewend voor de inkoop van zaden, pootgoed, gereedschappen en administratieve kosten. We hebben nu een aparte rekening bij ASN bank maar vanaf januari 2024 een zakelijke rekening bij de Rabobank.
Gegevens
Stichting Voedseltuinen Westerwolde, opgericht op 16 mei 2023
KvK 90229010
RSIN 865249465
Bank: St. Voedseltuinen Westerwolde
NL80 RABO 0379 3533 93
Voorzitter: Rein de Goeje
Secretaris / penningmeester: Didi Dresscher
Adres van de stichting: Rijsdammerweg 5, 9551TD Sellingen
Download Statuten