De kwekerij

Achterop het terrein van Afeer (bedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt) liggen meerdere professioneel ingerichte kassen en een grote moestuin. Hier zwaaien Sjon en John de scepter. Bij een bezoek waren wij onder de indruk van de professionele wijze van het opkweken van planten. Niet alleen voor de eigen voedseltuin die levert aan de voedselbank, maar ook bloemen voor bakken van de gemeente. Het gaat allemaal in flinke hoeveelheden en vrijwel het hele jaar door. Voor allerlei werkzaamheden hebben ze ook eigen gereedschap gemaakt. Ook voor mensen die al lang met moestuinen werken kan je daar nog heel wat leren. Alles gaat ecologisch, dus zonder bestrijdingsmiddelen.

Lokatie: Afeer werklab aan de Spetsebrugweg 1b, tussen Vlagtwedde en Veelerveen
Contact via afeer.nl/contact

In februari staan er al veel planten hoog.

Sjon laat graag zijn gereedschap zien, hier bij een zelfgemaakte wrikstok met punten van oude hooivorken.

Een stukje van de moestuin die in gedeeld is in 6 grote vierkanten voor wisselteelt waarbinnen de bedden zijn. Snopperpaden eromheen en het geheel binnen een 2 meter hoog hek tegen de reeën.

Een perk grasland omzetten in aardappelveld doet Sjon door het een winter met veel stro-compost af te dekken waardoor al het gras zo goed als dood is.De aardappelen zelf maken de grond met hun wortels lekker los en vruchtbaar. Tips van Sjon: alle soorten aardappels (vroeg midden en laat) op hetzelfde moment de grond in. Hij teelt ze plat, zonder rillen.

Kweek en oppot tafels in de koude kas met beetje hulpverwarming voor +12 graden. Erachter is een verwarmde kas waar de anjers al in februari een cm of 20 zijn.

De tank zit vol met regenwater uit de dakgoten.

Nog een leukezelfgemaakte oppervlakteschoffel die het bodemleven niet te veel verstoord.

Amerikaanse schep; handig voor als je boomwortels tegenkomt.

Gatenprikker. Voor bijvoorbeeld doperwten. Iemand loopt prikkend voorop, een ander vult de gaatjes.

Kleinere kas met werktafels in het midden. Het valt op hoe geordend en netjes zij werken.