Een voedselbos starten

Bij de start van een voedselbos komt veel kijken. Uw eigen plan moet getoetst worden door de gemeente. Het is vergunningsplichtig. Een voorgesprek met iemand van de omgevingsdienst is dan altijd nuttig. Maar moet dat dan, horen we vaak als vraag? Je mag toch op je eigen terrein wel bomen planten? Dat hangt er dus vanaf. Bijvoorbeeld of het landschappelijk ingepast is. Of het wel strookt met één of meerdere bestemmingen die op de grond is vastgesteld. Of het voldoet aan natuureisen. En ook wat het beleid exact is in onze gemeente want het is niet overal gelijk.

Over de wettelijke eisen is onze stichting in gesprek met de gemeente. De stand van zaken landelijk is goed te lezen in dit document met veel bronverwijzingen. Het beleid is sinds de nieuwe omgevingswet nog niet overal helder. Binnenkort proberen we hier een stuk meer informatie over te plaatsen.

Westerwolde heeft al heel wat voedselbossen, van een klein bosje tot flinke lappen, zie ook bij groene projecten. Het plan is om de al aanwezige kennis in te zetten voor nieuwkomers op dit gebied. In Drenthe functioneert al een voedselbosloket, we hopen op termijn hier ook in deze leemte te voorzien.

Een voedseltuin of een voedselbos? De eerste is vaak een moestuin maar er zijn vele overgangsvormen. Voor onze stichting maakt het niet uit. Een bostuin is ook een vorm van tuinieren, zeker in het begin. Hoe dan ook, we hopen dat er nog vele zullen volgen.

Links

Voedselboskaart

Netwerk voedselbosbouw

Agroforestry Vlaanderen

Werkplaats Voedselbossen Noord Nederland