De yacon of appelwortel maakt zijn eetbare knollen aan in de nazomer, dus je moet lang wachten. Maar als de plant die een enorme groeikracht heeft het naar zijn zin heeft geeft ie je zoals hier een kistje met meerdere kilo’s knollen. er zijn talloze recepten voor. Ik heb ze zowel buiten als in de koele kas gehad. De laatste levert het meeste op, maar je moet dan wel de ruimte hebben want hij wordt gemakkelijk 2 meter in het rond en bijna 3 meter hoog. Hij kan zeer goed tegen droogte.
Onder de stengels zitten de broedknollen. Knip de stengels eraf. Vorstvrij in wat grond laten overwinteren. In april kunnen ze weer de grond in.
De plant heet ook wel appelwortel. Als je er bijvoorbeeld een carpaccio met flinterdunne schijfjes van maakt snap je waarom: het voelt als appel, maar heel veel smaak hebben ze niet. Maar daarom zijn ze nog wel prima te gebruiken in combinatie met andere groenten en smaakmakers. Er zit trouwens veel inuline in, vandaar de licht zoete smaak. Er schijnen gezondheidsbevorderende eigenschappen in te zitten maar ik heb daar nog geen wetenschappelijk artikel over kunnen vinden.